Image2

Geschiedenis.

Na jarenlang zoekwerk door verschillende mensen zijn we veel te weten gekomen over de geschiedenis van het Uiversnest. Zo wordt de naam het Uiversnest (destijds: 'het ooyevaarsnest' genaamd) al in de 14 eeuw genoemd en wellicht dat dus onze boerderij, destijds in het bezit van Klooster Grafenthal te Gogh (DUI) NOG ouder is.

De huidige bebouwing dateert van ongeveer 1850. De boerderij is een zogenaamde T-boerderij bestaande uit het woonhuis en de deel, het achterhuis. Verder zijn er nog andere gebouwen aanwezig; het bakhuis, de schaapskooi, de hooischuur en de koeienstal. Oorspronkelijk behoorde circa 100 - 120 ha. grond tot de boerderij. Hiernaast ziet u een oude luchtfoto van 12 sept 1944:

Te zien zijn de verschillende gebouwen en de duidelijk aanwezige boomgaarden. (Klik op het plaatje voor een vergroting)

De laatste tientallen jaren werd er alleen nog maar melkvee gehouden, maar ook daar is noodgedwongen een einde aan gekomen door de naastgelegen ontzanding van de Uivermeertjes. De oude schaapskooi is compleet verbouwd en er vinden nu verschillende activiteiten in plaats. Als eerste werd een ruimte gecreëerd zodat hierin de streekwinkel gesitueerd kon worden. Door de toegenomen vraag naar overnachtingen zijn de Bed & Breakfast faciliteiten op de bovenverdieping van de schaapskooi ontstaan. Tevens wordt de grote ruimte verhuurd voor diverse workshops en schilderlessen.

Inmiddels vinden er steeds meer activiteiten plaats op het Uiversnest. Zo zijn wij onderdeel van diverse fiets- en wandelroutes en is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld te barbecueën in het theehuis.

In 2011 zijn wij begonnen met de bouw van een nieuwe groepsaccommodatie op de plek waar voorheen de schuur/garage stond. Tegelijkertijd is er een trekkersthut geplaatst op het erf. Medio 2012 zijn deze faciliteiten in gebruik genomen. Door de toename van de diverse activiteiten is besloten om, na 10 jaar, de streekwinkel te sluiten voor het publiek. Er zal nog wel op kleinere schaal een en ander verkocht worden voor gasten die op de boerderij verblijven.

Boerderij 't Uiversnest is inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde naam in de regio en blijft zich verder ontwikkelen.